Back

Symposium Onboarding Nature

‘Imagine a world where Nature is a stakeholder in every company because the nature of business is Nature’s business’

Imagine a world where Nature is a stakeholder in every company because the nature of business is Nature’s business

B Lab, Earth Law Center en Nyenrode Business Universiteit nodigen je graag uit voor het symposium ‘Onboarding Nature’.

Het gros van de Nederlandse bedrijven is gericht op winstmaximalisatie voor aandeelhouders en weegt bij haar bedrijfsbeslissingen de belangen van de natuur en toekomstige generaties niet of nauwelijks mee. Tegelijkertijd neemt door klimaatverandering het besef toe dat wij als mensen niet náást de Natuur staan, maar dat we er ook afhankelijk en onderdeel van zijn.

Tegen deze achtergrond zijn er wereldwijd initiatieven ontstaan om de Natuur zelf rechten of een stem te geven: in Ecuador zijn de rechten van de Natuur verankerd in de grondwet, in Spanje zijn er rechten toegekend aan een lagune en D66 werkt aan een wet om de rechten voor de Waddenzee wettelijk te verankeren.

Al dan niet ingegeven door Europese wet- en regelgeving, wordt ook van het bedrijfsleven verwacht dat zij kiezen voor lange-termijn waardecreatie en een dialoog voeren met hun belangrijkste stakeholders. De stakeholder natuur heeft al bij een aantal bedrijven – veelal B Corps – op verschillende manieren een plek gekregen in bestuur en besluitvormingsprocessen. Enkele voorbeelden zijn Natuur als aandeelhouder (Patagonia), Natuur als bestuurslid (Faith in Nature), Natuur als adviseur (De Ceuvel) en Natuur als purpose (Willicroft).

Om ondernemingen en andere organisaties op weg te helpen om met de Natuur als stakeholder aan de slag te gaan hebben wij een ‘Onboarding Nature’ toolkit ontwikkeld. De toolkit bevat stappenplannen om de stem van de natuur in je organisatie een plek te geven. Om de lancering van deze toolkit en het bijbehorende online platform te vieren, nodigen we je graag uit voor het symposium ‘Onboarding Nature’. Neem deel om geïnspireerd te worden en te netwerken met andere duurzaamheidsleiders.

Programma
Moderator: Jan van de Venis (Ombudsman voor Toekomstige Generaties)

15:00 – 15:15 Inloop
15:15 – 15:20 Welkom door Tessa van Soest (Directeur | B Lab Benelux)
15:20 – 15:35 Stewardship vanuit inheems perspectief door Amerikaans inheems leider Cheryl Angel (Sioux Lokata Elder)
15:35 – 15:55 Keynotes over Natuurinclusieve Governance door Prof. dr. Tineke Lambooy (Hoogleraar ondernemingsrecht | Nyenrode Business Universiteit) en Nature on the Board door Alexandra Pimor (Directeur Nature Governance | Earth Law Center)
16:00 – 16:10 Lancering Onboarding Nature Toolkit & platform door Daan van Apeldoorn (Sr. Manager B Corp Impact & Engagement | B Lab Benelux)
16:10 – 17:00 Paneldiscussies met Beth Thoren (Environmental Action Director | Patagonia), Tony’s Chocolonely (t.b.c.), Jacobien Viets (Partner | Liance Legal), Ernestien Idenburg (The Zoönomic Institute), Vincent Truyens (Co-founder | Corporate Regeneration) en Brad Vanstone (Co-founder | Willicroft).
17:00 – 17.15  Q&A en afsluiting
17:15 – 18:00  Afsluitende borrel

Ben jij klaar om te luisteren naar de Natuur?

Locatie: Kasteel Nyenrode Business Universiteit, Breukelen. Makkelijk bereikbaar met auto (gratis parkeren) en OV (15 min lopen vanaf Station Breukelen)

Back to all Events