The Blog

Voice of the B Corporation Community

Category: 

Amerika veroveren met B Corp

Dopper sloot onlangs een deal met de Amerikaanse B Corp Preserve. Daarmee kreeg het Nederlandse bedrijf dat herbruikbare waterflessen maakt na een zoektocht van twee jaar eindelijk vaste voet op Amerikaanse bodem. “Ons B Corp keurmerk heeft daarbij enorm geholpen.” 

Met Dopper strijdt oprichter Merijn Everaarts sinds 2010 voor het drinken van kraanwater en tegen plastic zwerfafval. Dat doet Everaarts door een hippe herbruikbare drinkfles te verkopen die bovendien cradle-to-cradle is gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het materiaal waaruit de drinkfles is vervaardigd, volledig gerecyceld kan worden. 

Everaarts’ bedrijf groeit bliksemsnel. In vier jaar tijd wist de sociaal onderneming bijna 2 miljoen Doppers te verkopen. In 2014 realiseerde het bedrijf een omzet van pakweg 4 miljoen euro. Om die groei te bestendigen en Doppers maatschappelijke boodschap verder te verkondigen, probeert Everaarts al sinds 2012 de Amerikaanse markt te veroveren. Daar lijkt hij in 2015 eindelijk in te slagen, dankzij een samenwerking met de Amerikaanse producent van herbruikbare huishoudartikelen Preserve. 

Everaarts: “We kwamen Preserve voor het eerst tegen op een beurs in Chicago in 2013. Preserve was destijds al B Corp gecertificeerd. Wij hadden er pas net van gehoord, maar we wilden dat keurmerk ook graag krijgen.” Van een samenwerking kwam het in eerste instantie niet – Everaarts hoopte zijn eigen distributienetwerk op te zetten in de VS. “Dat bleek lastiger dan gedacht,” erkent hij. Begin januari sloot Everaarts alsnog een deal met Preserve om Dopper exclusief te verkopen in de VS. Daarnaast gaat Dopper meedoen aan een Preserve recycleprogramma bij de biologische Amerikaanse supermarktketen Whole Foods. Het plasticafval dat daar wordt ingeleverd gaat in de toekomst de grondstof vormen voor de productie van Dopperflessen in de VS. 

Het B Corp keurmerk heeft enorm geholpen bij het sluiten van een deal met Preserve, stelt Everaarts. “Ons profiel is potentiële partners meteen duidelijk, zeker als ze zelf ook B Corp zijn. Dat maakt het makkelijk om samen zaken doen. Dat hebben we met Preserve wel gemerkt.” Behalve de distrbutie en de productie, gaan de twee B Corps ook samenwerken om nieuwe markten te veroveren. Everaarts: “We hebben Preserve geïntroduceerd bij onze Braziliaanse en Deense distributeur.”

Everaarts verwacht een enorme verkoopsprong te maken door de start in de VS. “We gaan vol inzetten op de Amerikaanse markt. Terwijl Preserve de distributie regelt, kunnen mijn team en ik doen waar we goed in zijn: op zoveel mogelijk plekken onze boodschap verkondigen om minder plastic te gebruiken en meer kraanwater te drinken.” 

SHARE

Add new comment